Instagram Instagram Facebook

Exhibitions

KLUGER Zoltán (1896-1977)

1896 februárjában születik Kecskeméten

1914-1916 az Osztrák-Magyar Monarchia hadseregének légifotográfusa. Munkájáért számos kitüntetésben részesül, itt alapozza meg későbbi fotográfus karrierjét. 

1928 Berlinbe költözik feleségével és fiával, ahol fotóriporterként dolgozik együtt társával, Wilhelm von Szigethy-vel, olyan jelentős lapoknál mint a Berliner Illustrierte Zeitung, az Uhu, és a RegPress. Berlinben kerül közelebb a grafikai műfajokhoz, a reklámművészethez, a fotómontázshoz, a radikális fotojournalisztikához,. Barátságot köt Martin Munkácsival, valamint Nachman Shifrin újságíróval, a későbbi Orient Press Company megalapítójával. 

1933 Hitler hatalomra kerülése után a német lapok számára tilossá válik zsidó származású fotográfusokkal együtt dolgozni, így Kluger Palesztinába emigrál. Ugyanebben az évben barátja, Nachman Shifrin szintén Pelesztinában telepszik le, és egy, a cionista szervezetek szolgálatába álló fotóügynökség létrehozását tervezi. 

1934 Kluger és Shifrin együtt alapítják meg az Orient Press Company-t Tel Aviv-ban. A következő 25 évben Kluger az ügynökség elsőszámú fotósaként dolgozik, Shifrin pedig a szervezésért, háttérmunkákért felel. Együtt járják az országot a cionista alapítványok megbízásából, hogy dokumentálják az új állam születésének mozzanatait. 

1937 Munkái több nemzetközi kiállításon szerepelnek ebben az évben, a párizsi világkiállításon, majd Londonban és Bécsben. 

1948 Az izraeli állam megalapítása. Az ünnepi eseményeket a kor legjelentősebb fotósaihoz hasonlóan Kluger is megörökíti. Ez az év nemcsak Izrael, hanem Kluger karrierjében is fordulópontot jelent. Az újonnan létrejött államban egyre kisebb szerepet játszanak a fotóterjesztésben azok a cionista szervezetek, amelyek Az Orient Press Company fő megbízói voltak, így Kluger egyre kevesebb munkát tud vállalni fotóriporterként.

1958 Izrael tízéves fennálásának ünnepsorozata, és az Orient Press Company megszűnése után egy új kezdet reményében Kluger és felesége az Egyesült Államokba emigrálnak, New York-ban telepszenek le. Felesége nem sokkal kiköltözésük után betegségben meghal. Kluger fotóüzletet nyit a város főként magyar emigránsok lakta negyedében, ahol gépek és filmek eladásával, illetve a fotózás iránt érdeklődők oktatásával foglalkozik élete végéig. 


1977 májusában, 81 évesen hal meg Manhattanben, hozzávetőleg 50,000 negatívot hátrahagyva, melyek különböző archívumok közt kerültek szétosztásra (Central Zionist Archives; Jewish National Fund Collection; the Israel State Archives; The National Photo Collection, Israel Defense Forces Archives). 


 Az első nagyszabású retrospekív önálló kiállítást Kluger munkáiból 2008-ban rendezi meg az Eretz Israel Museum Tel-Avivban.  
Kluger Zoltán Berlin-Palesztina (1928-1958)