Instagram Facebook

Exhibitions

Unleash Your Herd’s Potential

Szalai Dániel kiállítása

Megnyitó: 2022. 02.10. 19 óra

Megtekinthető: 2022. 03.11-ig

Az Unleash Your Herd’s Potential című projekt kiindulópontját egy tehenekre kifejlesztett arcfelismerő algoritmus híre adta. Szalai Dániel legújabb munkája a precíziós mezőgazdaság jelenségeit vizsgálva a tehenet mintegy algoritmusba tört állatot tételezi és a megfigyelés, kizsákmányolás és a természethez való viszonyunk kérdéseire reflektál.

A computer vision, mesterséges intelligencia és robot-technológia alkalmazása révén a modern automatizált farmok olyan információs panoptikumként működnek, amelyben az állatok állandó digitális felügyelet alatt állnak. Egy viszonylagos szabadságot nyújtó, ugyanakkor teljesen zárt rendszeren belül, jutalmazásért cserébe az állatok önmagukat zsákmányolják ki. A technológiai infrastruktúra lehetővé teszi, hogy a farmon a tehenek életének szinte minden aspektusát számszerűsítsék, így a telepirányító szoftverek a ’360 fokos fogyasztó nézet’ koncepciójával összhangban adathalmazokként kezelik őket. A csúcstechnológiát alkalmazó farmok tehát a megfigyelési kapitalizmust építik be az állatvilágba, ugyanakkor a virtualizálódás és gamifikáció révén a humán-nonhumán szakadék mélyítéséhez is hozzájárulnak.

Mindezekre reagálva Szalai fotogrammetriát – egy eredetileg térképészeti célokra kifejlesztett, fotográfián alapuló 3D-szkennelés technológiát – használva mutatja be a teheneket és a környezetüket, amelyek így információ-felhőként vagy robbantott ábraként jelennek meg. Ez a technika ugyanakkor festőiséget is kölcsönöz az elkészült képeknek. A projekt vizualitását egy 21. századi, bukolikus hangulat hatja át., Ebben a világban azonban az állatok adattá formált, kvantifikált létezése egy technológiai eszközökön keresztül érzékelt, ipari tájhoz kötődik.

A képeknek a térben elhelyezett nyalósók teremtenek ellenpontot az anyagszerűségükkel, illetve azáltal, hogy a tehenek szerepét is játékba hozzák. A nyalósót azért adják a haszonállatoknak takarmányként, hogy azt elnyalva fontos ásványi anyagokat vigyenek a szervezetükbe. Amikor a tehenek elfogyasztják a sót, az eredetileg szabályos – leggyakrabban kocka – formában gyártott tömböket különböző, organikus formájú testekké alakítják. Az így keletkezett tárgyak a környezetet kontrollált egységekbe kényszerítő emberi törekvéssel szembeni ellenállás szimbólumainak is tekinthetők.

Az alkotó a Kék Bolygó Alapítvány művészeti kutatói ösztöndíjának nyertese. A kiállítás a kutatói program keretében, az Alapítvány támogatásával valósult meg. További támogató: Moholy-Nagy Művészeti Egyetem. Az Unleash Your Herd’s Potential című munka az Emberi Erőforrások Minisztériumának Pécsi József Fotóművészeti Ösztöndíja és az Anni and Heinrich Sussmann Foundation támogatásával jött létre. A Trapéz Galériát támogatja a Nemzeti Kulturális Alap.