Instagram Facebook

Exhibitions

Private Views: A High-Rise Panorama of Manhattan

Schmied Andi kiállítása

Megnyitó: 2021. 12. 09. 18 óra

Megtekinthető: 2022. 01. 31.

Mindannyiunkban ott a vágy, hogy a magasból láthassuk Manhattant, de csak keveseknek adatik meg, hogy ezt a saját nappalijukból tegyék. Schmied Andi “Private Views: A High-Rise Panorama of Manhattan” című projektje, melyet eddig könyvként ismerhetett a közönség, Budapesten először a Trapézban mutatkozik be. A kiállítás New York elit tereibe nyújt betekintést, hogy e rejtőzködő világ iránti kíváncsiságunkat kielégítse. Schmied Andi egy lakást kereső magyar milliárdosnak adta ki magát, hogy bejusson Manhattan legexkluzívabb magasemeleti ingatlanjaiba és dokumentálja a kilátásaikat. A projekthez megalkotta Gabriellát, az antikvitásokkal foglalkozó férjével, és közös gyermekükkel Manhattanbe költözni készülő magyar nő fiktív figuráját. A kiállításon látható műtárgy együttes a lakásokban tett látogatások kalandjain és az ügynökök szürreális marketing módszerein vezet végig, bemutatva a szuper-luxus ingatlanok ellentmondásos világát.

Az előtérben látható videómunka az ingatlanbejárásokból kiragadott részleteken keresztül érint több fontos támát: az ultra-luxus ingatlanpiacon áthatoló szexizmust, az anyaghasználat és a designerek iránti fetisizmust, illetve olyan törvénykezési kiskapukat, mint a légtérjogok, melyek nélkül ezen beruházások nem is létezhetnének.

A kiállítótérben 12 fénykép Manhattenen belül délről- északra haladva mutatja be az elit kilátásait. Azon kilátásokat, melyek az átlagos városlakó és a turisták számára elérhetetlenek. Ezen fényképek között visszatérő elem az üveg homlokzat előtt álló fürdőkád, mely mára már a luxus szimbolumává vált. A milliárdosok utcájahoz érve (57. utca), a Central Park magaslati kilátásait tekinthetjük meg több felhőkarcolóból. Ez a látvány csupán ezekből az új építésű, privát, luxus-felhőkarcolókból adatik meg. Ám míg a marketing brosúrákon ezen terek egy állandó nyári napos délutánon vannak ábrázolva, Schmied képein -csakúgy, mint a valóságban- a felsőbb emeleti lakások sokszor egy felhő közepén vannak.

Szintén a kiállítótérben található egy gyapjú szőnyeg, melyen Manhattan legmagasabb nyolc tornyának sziluettje állatmintából megformálva látható, egy Calcatta Tucci márvány háttérrel és egy zebrabunda alatt. Ez az állat és az anyagmotívumok visszatérő elemei az ultra-luxusnak: a lakásokban található szőrmék, preparátumok és szobrok sokat mondanak a természet dominálásához való viszonyról. Például ezen beruházások létrejöttéhez a világ minden tájáról szállítják az amúgy USÁ-ban is elérehtő alapanyagokat. A Perrier ásványvíz, melyen a szőnyeg nyugszik, szintén a kiváltság egy szimbóluma, melyet minden lakásnézéskor már az ajtóban az ember kezébe nyomnak.

Az új építésű ultra-luxus ingatlan valódi célja a vásárlók pénzének biztonságba helyezése: statisztikák alapján ezen ingatlanok 70%-a megvásárlása után üresen áll. Az építkezési törmelék anyagokból és egy márványlapból készült asztalon találunk több eredeti alaprajzot és marketing anyagot, mely ezen tömeggyártott lakásokat teljesen egyedülálló, helyenként “kézműves” lakásokként igyekeznek bemutatni.

A kiállítás támogatói: Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Nemzeti Kulturális Alap, Brno University of Technology Építészeti Kar