Instagram Facebook

Exhibitions

Tervek

Rajk László kiállítása

Megnyitó: 2019. február 14, 18 óra

Építész, látványtervező és kísérleti urbanisztikai projektek megálmodója Rajk László, akinek sokoldalú életművében az orosz konstruktivizmus formavilága, a radikális eklektika és a forradalmi motívumok köszönnek vissza. Számos ötlete csupán nagyszabású tervek formájában valósult meg, másokat filmek őriznek vagy ma is különböző városok terein állnak. A Trapéz galériában megépült és soha el nem készült munkák ritkán látható terveit mutatjuk be: rajzokat és maketteket az építészet és a képzelet határáról. 


A Bauer Emil által tervezett, 1922-ben épült filmszínházat 1994 és 1996 között alakították át multiplex mozivá: Rajk a Corvin mozi belső terét tükrök segítségével dekonstruálta. Az előcsarnokban kétféle tükrözödő felületet használtak, az egyik teljesen sík, míg a másik egymással különböző szögeket bezáró, egymást metsző felületek alakítottak ki. Így az illúzió a térbe belépő látogató különböző nézőpontjai szerint más-más módon alakul ki: a tér hol elgörbül, máshol kitágul vagy éppen bezárul. 


Konstruktivista jegyeket mutat a bécsi Collegium Hungaricum épülete, amelynek külső homlokzatát Rajk Balázs Jánossal és Borsos Írisszel együtt tervezte át. Az ablakok a mélyebben ülnek a homlokzat síkjánál, hullámzó térelemekkel törve meg a környezetében álló épületek geometrikus rendjét. 


A Budapest városképét markánsan meghatározó Lehel csarnok a radikális eklektika jegyében épült: különböző építészeti stílusok elemei rétegződnek egymásra. A kiállításon látható eredeti makett az épület oldalán a magasba törő hídnak a szerkezetébe enged betekintést. 


A Bio Torony egy meg nem valósult, pályázatra készített elképzelés, amely a Budai Várban található egykori Honvédelmi Főparancsnokság épületének megmaradt részeit szervesen komponálta volna bele az újonnan készülő épületegyüttesbe. A pályázatban a Vár réteges építészete köszön vissza: a tervezés során Rajk és építész kollégái a régi városrész jellemzőit, a palotanegyed léptékrendjét követték.


Az ötletkezdeményeket bemutató kézzel készült rajzok Rajk tervezési metódusát érzékeltetik. Helyenként csupán szerkezeti vázlatokat látunk, máskor egészen részletesen kidolgozott tervek is kirajzolódnak, például az Aquincumi Múzeum átalakításához tervezett struktúra, a képzeletbeli felhőkarcoló terve, vagy éppen az Oscar-díjas Saul fia című film díszletéhez készített skicc. Rajk László Rajk látvány című székfoglaló kiállítása 2019. február 7-től március 3-ig láthathó a Fuga - Budapesti Építészeti Központban.