Instagram Facebook

Exhibitions

Hadászati formák

Murányi Mózes Márton kiállítása

Megnyitó: 2018. május 10, 18 óra

Megtekinthető: 2018. június 15-ig


A XX. századi művészetet radikálisan újragondoló iskola, a Bauhaus szellemisége szerint a formák megalkotása és rendeltetésük feltárása épp olyan fontos, mint a művészet, az ipar és az emberek hétköznapi igényeinek keresztmetszetének megtalálása.


Murányi Mózes Márton a II. Világháborúban a hadiipar által gyártott különböző tárgyakat, fegyvereket, a háborúban használt térképeket és grafikai elemeket gyűjtött össze. A Bauhaus alapformáit – azaz a kört, a háromszöget, és a négyzetet – olyan objektumokban fedezte fel, mint egy Normandia partjainál felállított tankcsapda vagy egy ágyúgolyó halmaz. 


A kiállítás anyagát ezeknek a már létező formáknak a makketjei képezik, amelyek a színek és a formák, valamint a tárgyak és az ember viszonyát szemléltetik. A megismerés és a feldolgozás módszerét modellezik, ahogyan az ötlet egy konkrét viszonyítási ponttal találkozik. Ebben a koordináta rendszerben helyezi el Murányi a saját találatait: a tárgyak eredeti funkciójuktól mentesen, csupán formai sajátosságaikat őrizve elevenítenek fel fejezeteket az európai történelem és kultúra viszontagságos múltjából.