Instagram Facebook

Exhibitions

Schmied Andi: Noguchi Town

2016. március 22 - 2016. április 29.


Noguchi Town egy város, ahol még senki nem járt.

Lehet, hogy nem is fog, mégis közeli viszonyba lehet vele kerülni. Itt vagy máshol. Értelmezhetetlen helyzetek sora vezet Noguchi Town felé, amelyek ismerősek, de nehéz őket elhelyezni. Mintha egy könyv lapjaiból szigetszerűen kiemelkedne egy pár szó, de a többit lefestették volna, próbáljuk a szavakat egybeolvasva újramondani a történetet.

Sehova nem vezető lépcsők, nyitásra alkalmatlan ajtók, kis beton építmények, melyek egykoron valakit valamiben akadályoztak, befalazott csapok, falnak futó korlát – a totális jelen városa.

Noguchi Town Schmied Andi projektje. A funkcionalitást, a célszerűséget, a hibák kijavítását félretevő város, ahol a máshol furcsának tetsző építészeti elemek a mindennapok természetes részeiként vannak jelen, alternatív olvasatát adva az épített környezet által meghatározott városi létnek.

A város neve a szobrász, tárgytervező és építész Isamu Noguchi inspirációjára utal, arra az eleven, játékos, a városi köztereket felszabadító építészeti gondolkodásmódra, amelyet az európai modernizmust és a japán formakultúrát ötvöző művész képviselt. Noguchi Town közeli viszonyt tart fenn a művészettel, de ezt életvitel-szerűen teszi, minden különösebb hangoskodás nélkül. Leginkább a művészet azon képességét igyekszik továbbadni, hogy általa lehetőséget kapunk gyökeresen másként tekinteni a minket körülvevő valóságra, akár úgy is, mintha az egy másik valóság volna, amiben még bármi megtörténhet.

Schmied Andi a barcelonai Elisava Design School-ban és a londoni Bartlett School of Architecture urbanisztika szakán végezte tanulmányait. Az utóbbi években önálló kiállítása volt a londoni Daniel Blau Gallery-ben, a brnói Galerie Klubovna-ban és Japánban, Sapporóban, a Salon Coica-ban; illetve több hónapos rezidencia programokon vett részt Hollandiában, Angliában és Japánban.