Instagram Facebook

Exhibitions

Klenyánszki Csilla: Vízbontás


2016. január 26 - 2016. március 4.


A víz az egyetlen anyag, amely mindhárom halmazállapotban megtalálható a Földön. Klenyánszki Csilla hosszú távú kutatási programot jelölt ki magának, amikor a víz különböző minőségeinek, mozgásának, színeinek vizsgálatába fogott, a tudományos érdeklődés és az önmagát szórakoztató kíváncsiság elegyével fogva neki újra és újra, hogy megtudja, miként is „működik” a víz.


Műtermében végzett kísérletei egyszerűek, kézközelben lévő anyagokból, eszközökből építkeznek, ami még nem jelenti, hogy a végkifejlet kiszámítható, sok próbálkozás szükséges a képeken, videókon rögzített – hétköznapiságukban is költői állapotok eléréséhez, hiába tűnnek ezek olyan magától értetődőnek, a víz mindannyiunk által ismert természetéből következőknek.


A buborék mérete hatalmasra növelhető, mozgásának könnyedsége mitsem változik, felületén ezer szín kavarog mielőtt a belső nyomásnak engedelmeskedve szétpattan (Buborék / The bubble). Ezt a szabadságot tereli korlátok – egy négydimenziós kocka oldalai – közé egy másik kísérletben a buborék gömbformájának ellentmondó módon, ami azonban mégsem a kör négyszögesítésének vállalása, – a vékony buborékhártya, pillanatokra bár, de készséggel alkalmazkodik az extrém kondíciókhoz (Tesseract / Hiperkocka).


A víz színezése nyomon követhetővé teszi mozgását és a színek keveredésének különösen érzékletes bemutatását kínálja. Klenyánszki kútjai felidézik a színek keverésének e kézenfekvő lehetőségét, de nem élnek vele. Az alapszínek szinte érintetlenek maradnak úgy is, hogy közben létrejön a színkeverés, a néző fejében leginkább, aki a tanpályát követve tulajdonképpen elvégzi a kísérletet, hogy kibogozza a feladványt, jelesül, hogy miként lehetséges a folyadék színeit azok fizikai érintkezése nélkül egymással elegyíteni.


A szemünk előtt színre kapó virágcsokor – egy lapozható interaktív kifestőkönyv formájában – beszél a leginkább áttételes és metaforikus módon a vízről, és sűríti magába azokat a jelentéseket, amelyeket az élet fenntartásához nélkülözhetetlen anyaghoz kapcsolódnak (Csokor / The bouquet).


Az installációt és az applikációt Klenyánszki Csilla és Juan Carlos Ospina Gonzalez közösen valósította meg.